De cartier

Nenea seamănă leit cu Grga Pitic (Pisica albă ș-aia neagră). Mă rog, dantura nu îi e chiar atît de proeminentă. Iese din Profi Groapă cu un pepene verde sub braț (Groapa e o zonă din Mărăști, Cluj unde acum niște vremuri fu mlaștină, apoi au rînjit în soare macarale și blocuri comuniste și urîte de garsoniere și de 9 etaje). Aprinde o țigară pe sub băscălie, după ce așează grijuliu fructoiul pe ieșitura de piatră de pe zid. Ăla e loc unde stau cei făr’ de casă la cerșit sau își așteaptă bărbații nevestele intrate la magazine. Și eu aștept, cu cîinele tolănit pe caldarîm, lipsit de chef.
– Da mă coptile, nu te mușcă, după ce te temi? Vezi, du-te și te joacă cu el, că îi numa curios! îi zice Grga unui băiețandru bronzat, cu o cruce cam mare pe-un șnur la gît, care se foiește pe lîngă el.
Băiatul își scuipă guma din gură pe trotuar și se apropie, mai cu fereală, de cîine. Îl anunț că nu mușcă și se lasă spre Nero, care acceptă să fie mîngîiat, dar e relativ dezinteresat. Băiatul capătă curaj și îl mîngîie mai cu spor.
Din Profi mai ies copii, se apropie și ei de cîine, băiatul cu crucea îi ghidează știutor să nu se teamă, cîinele nu mușcă.
Un alt nene lățos iese din magazin și i se alătură “de-o țigară” lui Grga. Băiatul e speriato-încîntat: cîinele l-a lins pe braț.
– Noa acuma o să trebuiască să-i iau pe vreo două zile un cîne de la Pavăl, noa ni numa, ce-om ști face cu el în casă? îi explică Grga lățosului, rînjind ca și cum s-ar lăuda.
– Mno vi-ți diescurca, ce să faceți, răspunde filosofic lățosul.
– Mă! Mă Briane, ia vezi, vorbește cu el în spaniolă, dade te-a-nțăleje el – îi strigă Grga băiatului, după care îi șoptește lățosului – că de mine nimic nu să prinde, dejaba.
– Io mă duc, anunță lățosul culegîndu-și plasa cu cartofi.
– Bine, se aprobă de sub băsculie, al cărei vîrf se întoarce spre băiat – mă, ia vezi, mai stă bună-ta aia în magazin?
Profit de ocazie cînd băiatul se dezlipește de cîine să îl rog să nu își mai arunce guma pe jos, că o găsește cățelul și nu știe s-o mestece, așa că o înghite, ceea ce o să îi facă rău. Se uită la mine cu ochi rotunzi, speriați, tace și se scarpină în fund în timp ce pleacă s-o caute pe bunică-sa la lactate.

Advertisements

Dă o replică

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s